Je geest: een tuin die zorg nodig heeft
Geschreven door Marc Henzen in Leven in de Geest
Leestijd: 3 minuten
In je zoektocht naar transformatie en het worden van de Nieuwe mens in Christus Jezus, heb je misschien al veel grond verzet. In dit artikel zoomen we in op iets wat ons allemaal aangaat: het zorgen voor je geest. Want hoe goed onderhouden we die, zodat deze vitaal en levendig blijft? En wat zijn de gevolgen als we dat niet doen?
Het Bijbelse mensbeeld zegt dat de mens uit drie delen bestaat (1 Thessalonicensen 5:23). Bij onze ziel en zeker ons lichaam hebben we wel beeld, maar de geest, dat deel van ons dat vaak wat mysterieus blijft voor ons, hoe onderhouden we die?
Het antwoord ligt verrassend dichtbij huis, in de gewone tuin. De zorg voor je persoonlijke geest kun je vergelijken met tuinieren. Geestelijk tuinieren.
Een les in geestelijk tuinieren
Zaaien en planten
In een tuin zaaien we zaad, dit staat gelijk aan de voeding met het Woord van God, door gebed. Het is het meest basale dat we kunnen doen om onze geestelijke akker te cultiveren voor geestelijke groei.
Water geven
Net zoals planten regelmatig water nodig hebben om te groeien, heeft onze geest het levende water van de Heilige Geest nodig. Door regelmatig tijd door te brengen in gebed en meditatie, “wateren” we onze geest, zodat deze niet uitdroogt of verwelkt.
Onkruid wieden
In elke tuin verschijnt zo nu en dan onkruid dat, indien niet verwijderd, de groei van het opgroeiende Woord in ons hart zal verstikken (Lucas 8:4-15). Zo moeten we onszelf onderzoeken, zonden belijden, negatieve gedachten verwijderen die onze geestelijke groei soms ernstig kunnen belemmeren.
Bemesten
Om een tuin echt op te laten bloeien, voegen we soms ook voedingsstoffen toe aan de bodem. Het geeft ons een extra groeispurt. Dit staat voor het verrijken en versterken door te vasten of bijvoorbeeld gemeenschap te hebben met andere gelovigen. Het kan ons helpen om dieper te wortelen in het geloof.
Snoeien om verder te groeien
En soms moeten we snoeien… een pijnlijk proces van loslaten, en op vergelijkbare wijze kan God soms ook snoeien in ons leven. We komen vrij van belemmeringen, in de volle zon, zodat onze groei weer wordt bevorderd. We komen beter in het licht te staan zodat we nog meer vrucht dragen (Johannes 15).
Oogsten
De goede zorg voor onze geestelijke tuin leidt uiteindelijk tot een oogst: liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, en zelfbeheersing (Galaten 5:22).
Maar niet iedereen onderhoudt zijn geestelijke tuin even goed. Zonder regelmatige zorg kan onze geest verzwakken, stil worden en uiteindelijk zelfs wegkwijnen. Een gebrek aan aandacht voor onze geestelijke gezondheid leidt langzaam maar zeker tot problemen, die we vaak pas opmerken als het (bijna) te laat is.
Onze geest heeft drie essentiële basisbehoeften: Aanbidding, Relatie en Affectie.
- Echte aanbidding gaat verder dan samen zingen; het is een diepe, geestelijke verbinding met God.
- Relatie is essentieel en houdt in dat we met God en met anderen in verbinding staan.
- Affectie houdt in dat we liefde en zorg delen met anderen en met God, gevoed door de goddelijke liefde die in ons hart is uitgestort.
Deze relatie met God, die wordt gesterkt door aanbidding en affectie, vormt de kern van onze geestelijke vitaliteit. Het biedt ons ware vreugde, vrede en een doel in het leven. Als we ons hart leren openstellen voor de aanwezigheid van God, kan Hij ons vernieuwen, versterken en transformeren.
Het onderhouden van onze geest is niet alleen essentieel voor ons persoonlijk welzijn, maar het is ook de sleutel tot een diepe, vervullende relatie met God en met elkaar. Laten we daarom de toewijding vinden om onze geestelijke tuin te onderhouden, net zoals we een “gewone” tuin zouden verzorgen, met aandacht, zorg en voeding.
Deel dit artikel: